Vanaf 7 februari kan iedereen met vragen over werken, ondernemen, studeren of wonen in Duitsland of Nederland terecht bij een gratis maandelijkse grenspendelaarspreekuur in Groningen.
Groningen – Met het aanbieden van een nieuw maandelijks grenspendelaarspreekuur in Groningen wil GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR) aan het Gedempte Zuiderdiep 98, in samenwerking met het International Welcome Center North (IWCN), meer mensen in de omstreken van Groningen gratis en vrijblijvend informeren en adviseren over de gevolgen van wonen, werken, ondernemen of studeren in Nederland-Duitsland. Onder het genot van een ontbijt werd het spreekuur feestelijk geopend met verschillende sprekers uit de grensoverschrijdende (beroeps)praktijk, waaronder Corinna Glasner en Matthias Brandt (UMCG), Marcel Baanders (directeur Baanders Export) en Johann Willms (Landkreis Leer). Het spreekuur wordt in eerste instantie als pilot aangeboden voor de duur van één jaar.
Meer interesse in het buurland
“Wij merken dat er steeds meer interesse is in het buurland aan beide zijden van de grens, onder andere door de aantrekkende arbeidsmarkt”, aldus Michiel Malewicz (adviseur GIP EDR). Door een maandelijks spreekuur te organiseren in Groningen ter aanvulling op de huidige spreekuren in Bad Nieuweschans, Emmen en het Duitse Papenburg willen de adviseurs van GIP EDR voorzien in de groeiende behoefte aan eerstelijns informatie en advies met betrekking tot het buurland. Daarbij kan gedacht worden aan voorlichting over belastingafdracht, pensioenopbouw, ziektekostenverzekeringen maar ook aan arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe baan. Bijzonder uitgangspunt van de spreekuren is volgens Malewicz dat er concreet op de persoonlijke situatie van de cliënt wordt ingegaan tijdens de adviesgesprekken. “Iedereen, van student tot pensionado, is bij ons welkom met zijn of haar grensoverschrijdende vragen”.
Logische stap
Michiel Kasteleijn (Business Manager IWCN) vertelt dat de samenwerking met GIP EDR een logische is. “Het IWCN is een one-stop shop voor internationals die op zoek zijn naar gedegen informatie en hulp bij alles wat komt kijken bij het wonen in Nederland. Onze grootste doelgroep op dit moment zijn Duitse kennismigranten. Met het faciliteren van de spreekuren van GIP EDR halen wij nog meer kennis in huis om ook deze doelgroep van die service te kunnen voorzien.”
Meer informatie en een afspraak maken
Op www.grenzinfo.eu/edr/nl kunnen belangstellenden meer informatie vinden over de dienstverlening van GIP EDR en ook een afspraak maken voor het eerstvolgende spreekuur.
Mogelijk gemaakt door
* GrensInfoPunt Eems Dollard Regio is onderdeel van het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord en wordt met ondersteuning van de Eems Dollard Regio in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsmede de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.