“In het begin is het misschien eng, maar na een week is stagelopen in Duitsland de normaalste zaak van de wereld.” Aan het woord is Rik. Vorig jaar begonnen als stagiair bij Orgadata AG en nu daar in dienst als ICT ’er via de Job Bus van het initiatief “Werkgeversadvisering 2.0”, bouwsteen van het koepelproject Arbeidsmarkt Noord.
12 stageplaatsen voor studenten Noorderpoort
Het publiek? Een lichting van 15 studenten van de Campus Winschoten (Noorderpoort) die, net zoals Rik daarvoor, geïnteresseerd zijn in een stage in het buurland. Wederom gekomen met de Job Bus om verschillende bedrijven op locatie te leren kennen. Er zijn in totaal er zo’n twaalf stageplaatsen te verdelen onder de studenten. Het gaat hierbij om werkervaringsplekken op het gebied van ICT bij HR4You, M&K ProCon, Orgadata AG.
De Eems Dollard Regio, Arbeidsmarkt Noord, Landkreis Leer, de Gemeente Oldambt en Vlagtwedde alsmede Werk In Zicht (WIZ) organiseren praktische initiatieven zoals de Job Bus om grensoverschrijdende stages voor MBO studenten aantrekkelijk en tastbaar te maken in het kader van het INTERREG V A-programma Nederland-Deutschland. Want de interesse daarvoor is er.
Er zijn namelijk steeds meer studenten die naar het buurland trekken voor hun studie, zo blijkt uit cijfers van het Statistisch Bundesambt. In 2016/2017 zijn er meer
dan 2480 ingeschreven bij Duitse universiteiten en Fachhochschulen, een stijging van 6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Bij een stijgende interesse voor het studeren in Duitsland is er een
logische koppeling met het lopen van een stage daar. Niet in de laatste plaats omdat de arbeidsmarkt in zowel Nederland als Duitsland op dit moment aantrekt.
Kansen voor MBO-studenten
Johann Willms van de Landkreis Leer ziet deze positieve ontwikkeling ook. “Er zijn veel kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt voor MBO studenten in het buurland, met name in de ICT sector. Daarom werken wij met verschillende partners en onderwijsinstellingen zoals het Noorderpoort samen om deze kansen en mogelijkheden zo tastbaar mogelijk te maken voor studenten in onze regio. Dat doen wij door bij bedrijven in de regio langs te gaan die met studenten het grensoverschrijdende avontuur willen aangaan.”
Stagelopen in het buitenland is voor studenten een leerzaam proces. Ze ervaren in de praktijk dat er verschillen zijn tussen Nederland en Duitsland, maar ook veel overeenkomsten. Eén van de verschillen is de taal, maar volgens Rik valt dat in de praktijk mee. “Ik spreek nog steeds niet zo goed Duits, maar zij kunnen mij toch prima verstaan. Het is gewoon een kwestie van leren en doen”. Paul Thyssen van Orgadata AG vult aan: “‘Je laat zien dat je internationaal georiënteerd bent en een ondernemend karakter hebt. Dat is nu al een mooie eerste stap in je carrière.”
Op de vraag wat er voor nodig is om binnen een Duits bedrijf te passen? “Er is altijd ruimte voor studenten die enthousiast zijn. Hier krijg je de ruimte om te ontdekken wat jou aanspreekt en daar begeleidt het bedrijf je graag in. Je hoeft niet meteen alles te kunnen maar je wordt wel direct gewaardeerd. Dat is ook wat mij zo aansprak toen ik hier begon.”